+359 878 57 39 01

Преподаватели

Петя Данкова

За мен музиката е общуване, ето защо във всеки момент мога да бъда различен човек – различни неща да ми носят вдъхновение, различни емоции да излизат наяве. Музиката е начин да се изразя, да покажа как се усещам като щастието и страданието са еднакво важни, за да се чувствам жива. Един артист трябва да има какво да сподели и да го прави вълнуващо!

Много съм щастлива, защото изключително рано съм открила своето призвание в живота, това, което пълни Аз-ът ми и което мога да дам и на другите, казва Петя, когато я попиташ за началото. При нея нямало момент на колебание. Демонстрира талант още преди да проходи, а на 5 години започва да се реализира като музикант, свирейки на цигулка. Майка й е човекът, който я учи да се бори и разсъждава различно. По-късно Петя започва да работи с даденостите си, да се развива като певец и артист.

Днес Петя отдавна е вокалистът, който иска да бъде, способна да изпълни практически всичко, а като артист е отражение на философията си на живот. През последните години е намерила посоката си в нео соул жанра, но вярва, че музиката е общуване, нейният начин да се изразява, заради което й е невъзможно да си постави рамки. Харесва джаз, рок, преплитането на български фолклорни елементи в модерна музика. „За мен музиката е общуване, ето защо във всеки момент мога да бъда различен човек – различни неща да ми носят вдъхновение, различни емоции да излизат наяве. Музиката е начин да се изразя, да покажа как се усещам като щастието и страданието са еднакво важни, за да се чувствам жива. Един артист трябва да има какво да сподели и да го прави вълнуващо!“, казва Петя. Именно затова зад всяка нейна песен стои момент, ситуация от живота.

През 2016г.  Петя издава дебютния си албум „Sweet or Bitter“, събрал в себе си историята й през последните четири години. По-спокойна и зряла от преди, тя обожава всеки един аспект от създаването и заедно с музикантите Радослав Славчев – Riverman, Мирослав Иванов, TromBobby от SouthWick, Васил Вутев и текстописецът Светослав Сотиров работи, за да разкаже една житейска и любовна история, която в
невъзможността си да се реализира в даден момент й показва съвсем нови аспекти на творчество и й помага да започне да възприема себе си като композитор. „Да си добър вокалист е крайно недостатъчно, трябва да предаваш послание, когато създаваш музика – да участваш, да разбираш, да влагаш, да гориш.“

Петя вярва, че човек е създаден, за да е щастлив и да съществува в хармония със себе си и другите. Ето защо тя се старае да следва собствената си посока. Бунтар срещу формата на музикално образование у нас, заедно със свои съмишленици през 2008 тя създава първото частно професионално музикално училище за съвременна музика – Voice Academy, където освен да обучава вокални артисти да създават собствената си музика, иска да научи учениците си да мислят и да се реализират в реалния музикален бизнес, както и да развият желанието да надграждат себе си всеки ден.

Voice Academy и промяната на модела на музикално образование е нейна кауза, която я амбицира и движи през последните десет години. Мечтите й често изпреварват времето, но е упорита и търпелива. Определя се като лайв музикант и смята гласа за своя инструмент.

На сцената е такава, каквато е в живота – страстна, крайна, раздаваща се до последно. Изпитва необходимостта на артиста да даде и вземе енергия, да общува в дълбочина чрез музиката си.