+359 878 57 39 01

Блог

Емблематичният басист Радослав Славчев – Riverman гостува в “Чуй гласа на…”

Няма коментари

В новия 10 епизод на “Чуй гласа на…” имаме удоволствието да слушаме (а за бонус, и да гледаме)  Радослав Славчев – Riverman. Радослав или момчето от реката е сред най-уважаваните бас китаристи из нашите географски ширини. Теченията на живота го отнасят до (не)случайната му среща с музиката още когато е бил палаво хлапе, което цели хората с домати от терасата си. Преминава през различни форми на изкуството, една от които е народните танци. Покрай тях за първи път се запознава с инструменти като тъпан, кавал, акордеон и гайда. Този етап от живота му повлиява и на специалното отношение, което музикантът и композитор е развил към българския фолклор. Изборът между музика и танци не е бил лесен за него, но в крайна сметка намира начин да изразява мислите и мечтите си чрез бас китарата.

Най-важното за един съвременен музикант, според Радослав, е посланието което изпраща до публиката. Той следва философията на един от идолите си – Victor Wooten, който казва, че „никой не го интересува на какъв инструмент свириш, важното е да имаш какво да кажеш“.

Достъпът до музика във времената, когато Riverman се е развивал като инструменталист, е бил изключително ограничен, което само по себе си е придавало добавена стойност към всяка нова мелодия, която е стигала до ушите му. Творчеството му е повлияно от разнообразни изпълнители, като най-определящите за негoвия стил са Michael Jackson, Steve Wonder и Victor Wooten.

Радослав Славчев е споделял една сцена със световноизвестни имена като барабаниста на Prince и Erykah Badu – Poogie Bell, както и певеца Frank McComb, от когото бас китаристът получава специална покана за участие в Jazz Café, Лондон. Това са и двете колаборации, които оставят най-значима следа в кариерата му. Третата е с един от нашите млади таланти Филип Йорданов. Изгледай видеото, за да видиш как двамата заедно „запалиха мотора“, както басистът обича да казва.

„Чуй гласa на…“ Радослав Славчев, чиито послания са полезни за всеки един съвременен музикант, независимо дали вече има сцена, на която да се изявява или тепърва предстои да намери такава.

https://www.youtube.com/watch?v=mHGrgq8QtKg

 

Оставете коментар: