+359 878 57 39 01

Блог

IMG-0466

Снежана Бахчеванова и нейната музикална теория и практика на живота

Няма коментари

Всеки ученик във Voice Academy познава Снежи – любимият преподавател по солфеж, пиано и  хармония, при когото часовете минават неусетно. А знанията за необятния свят на музиката растат лавинообразно след всяка изминала минута в стаята с розовото пиано. От средата на септември всички те си имат нов уютен дом – учебникът “Музикална теория и практика” – част първа с автор Снежана Бахчеванова. Книга, която с артистичен замах ще ти помогне да погледнеш на изкуството по различен, вдъхновяващ начин. И най-важното: книга, която ще ти предаде специално отношение към Нейно Величество Музиката.

 Именно тя е неизменна част от творческия път и разбиранията на Снежи. И сякаш напълно естествено две от най-вълнуващите събития в нейния личен и професионален живот се случиха в един и същи ден. На 12-ти септември Снежи се събуди като щастлива баба на прекрасния си внук Мартин, а малко по-късно, докато показваше негови снимки, във Voice Academy пристигнаха копията на първия й учебник по музикална теория и практика. Колко страхотни новини и то само за една сутрин!

Няколко дни след нея, със Снежи успяхме да се видим и поговорим за нейната книга, появила се в резултат от всички тези години в компанията на ноти, петолиния, клавиши, мелодии и любопитни истории. Точно като тази, която разказва за нейната първа среща с пианото. “Бях на 6 годинки и с мое приятелче се покатерихме на капака на едно пиано, вдъхновени от идеята да посвирим на инструмента с крака. Когато майките ни видяха нашата щуротия, хванаха ни за ръка и директно ни заведоха в музикална школа с думите: “Хайде сега да видим дали ще можете да се научите да свирите на пиано и с ръце”.

IMG-0460_res

Така с игра и забавление, но и водена от ясното усещане, че музиката истински я влече, започва саундтракът към професионалния път на Снежана. Път, който минава през:

- апартамент пълен с инструментите на цял духов оркестър (лично майка й е негов диригент),

- денонощен труд с цел достигане нивото на своите съученици в музикалното училище (в последствие става така, че Снежи е с няколко обиколки пред тях и дори им помага с класните),

- тайни промъквания в сградата на националното радио, с цел да чуе различни записи на произведения, които е трябвало да свири.

- учене и свирене на лекциите й в Академията под формата на приказки, споделени с нейните деца, чувствителни към всеки неточно изсвирен тон.

- и разтърсващи вечери с любимите музиканти: Брамс, Бетовен, Deep Purple и какво … група Хиподил!

 Всичко тези премеждия развиват Снежана като саможив артист, музикант, а по-късно и преподавател със своя идентичност и безкраен интерес към музикалното изкуство.

С него тя започва да се занимава професионално още като студент. Нейните преподаватели й изпращат ученици на индивидуални уроци, които да подготвя за изпити. Така неусетно Снежи разбира, че това е нейното призвание. В Музикалната Академия в Пловдив се запознава с Камелия Данкова (ръководителят на “Маджента” - вокалната група на Voice Academy) и двете в продължение на повече от 10 години обучават млади таланти във вокално студио “Indigo”. За това време през него минават сегашните преподаватели във Voice Academy Николета Славова, артистът и изпълнителен директор Петя Данкова, прекрасният вокален педагог и очарователен изпълнител Христина Живкова и още десетки слънчеви деца.

Още тогава Снежи формира своя начин на работа като преподавател. Тя до ден днешен възприема учениците не като такива, а като равностойни партньори в музиката. Това й позволява съвсем открито и свободно да общува с тях. Снежи споделя с какво нейният стил се отличава: “Първо – аз съм “генерал”, но не този който си представяш. Още с влизането си искам да грабна вниманието ти с някоя дяволия. Действам с абсолютно ясното съзнание, че владея ситуацията. Но за да постигне този ефект, човек трябва отлично да разбира материята и да бъде подготвен до най-дребния възможен детайл. Второ – в уроците си, винаги влагам по нещо от себе си. Ако има някакъв нотен пример ще му направя мой аранжимент. Изключително важно: никога не оставям ученика само да ме слуша. Винаги търся искрата, която да запали интереса му, сменям дейността в конкретната тема, така че да провокирам неговото внимание”.

IMG-0462_res

Всички тези хитрости Снежана Бахчеванова умело прилага и в нейния първи авторски учебник – “Музикална теория и практика”. Книга, част от изцяло новa система за музикално образование – създадена от музикалното училище Voice Academy. Водещата концепция при нея, върху която е базирана и философията на училището, е развитието на младите таланти като комплексни артист-изпълнители. Вярна на тази методика Снежи с усмивка споделя, че втората част на нейния учебник вече е завършена и съвсем скоро ще види бял свят.

Но с това работата за нея едва сега започва. Заедно със Светослав Сотиров – преподавател по “Музикален бизнес” и автор на учебника по предмета “Текстопис” и Петя Данкова, Снежи вече планува любопитна и интригуваща музикална изненада за най-малките. Но всяко нещо с времето си.

 Към края на разговора ни, в стаята се появява една прекрасна дама, на не повече от 5 годинки, която въпреки моето присъствие и обяснението “Снежи има интервю, а този батко я записва”, така сладко прегръща преподавателката си по солфеж и пиано, че едва си тръгва от нейната компания. С приятелска усмивка Снежи ми споделя: “С това момиченце сме имали само два урока досега. Но винаги съм вярвала, че човек действително пристъпва с Любовта. И ако той те усети, че и ти си отворен, живеете и творите заедно. Защото музиката е това, което ни свързва”.

Какъв по-хубав финал от този….

Чуй интервюто на Снежана Бахчеванова и изпълнителният директор на Voice Academy – Петя Данкова в “Следобедният блок на Дарик радио” при Драго Симеонов, тук:

Sneji _Petya_Darik

Оставете коментар: