Боряна Найденова

Преподавател музикална теория и практика

Боряна е онова съчетание на изпитан професионализъм и зареждащ ентусиазъм, което рядко може да се срещне в хора с толкова дългогодишен професионален опит.
Музикалното й образование започва в НУИ „Добри Христов“, Варна – специалност „пиано“ и продължава във BA/MA  по хорово дирижиране и музикална педагогика, НМА в София, като най-яркото проявление на научните й постижения е PhD по музикознание в НМА „Проф. Панчо Владигеров“.
Позитивното й отношение към хората и професията, заедно с познанията й я превръщат в хоров диригент със собствен стил и подход. С присъщия й ентусиазъм основава Младежки камерен хор „Петър Динев“ и Ансамбъл „In sacris”. В ролите си Боряна е като многоръката Шива. Прослушва хористи и солисти, постоянно изследва стари и нови музикални архиви с цел подбор на репертоар, подготвя партитури и щимове, дирижира хора, солистите и понякога оркестъра за концерти и записи, осъществява контакти с композитори, диригенти и други хорове. Редом с всичките й задължения като хоров диригент, Боряна се занимава и индивидуално с певци, хорови диригенти, драматични артисти и композитори в занимания по пиано и теория на музиката.
С характерния си позитивизъм Боряна поема и предизвикателството, наречено “Voice Academy”. Във вдъхновяващата среда на академията, тя успява с хумор, топлина и изграден профисионализъм да следва стремежа си да помогне на младите хора от ниво на начинаещи певци да достигнат до голямата сцена като изградени професионалисти.