Доротея Димитрова

Преподавател ритмика

Доротея е родена на 22.09.1995 г. в град Русе. На пет годишна възраст се запознава с пианото, което обича и до днес. Няколко години по-късно, когато е на девет години, се среща с класа по ударни инструменти на Вили Икономов в музикалното училище в Русе. Така в пети клас става част от него и започва обучението си в Национално училище по изкуствата; Проф. Веселин Стоянов – Русе.

В последните две години от средното си образование е ученичка в класа по ударни инструменти на Искра Палиева в Национално музикално училище “Любомир Пипков” – София. Преподаватели, като Искра Палиева, Мария Палиева, Радосвет Кукудов, Христо Йоцов и други, имат ключова роля за оформянето ѝ като музикант и изпълнител. Висшето ѝ образование продължава в НМА Проф. Панчо Владигеров – София в класа на проф. д-р. Татяна Кърпарова и през 2020г. се дипломира като магистър по ударни инструменти.

През 2012г става част от Младежка Филхармония “Пионер”, благодарение на която обиква оркестъра, като организъм, както и това да бъде част от него. Като студент взима участие в майсторските класове на Татяна Колева, Маркъс Леосън, Емануел Сежурне и други.

През 2018г е солист на Академичния симфоничен оркестър на НМА проф. Панчо Владигеров. Междувременно влечението ѝ към камерната музика се засилва, което е и причина да се изявява в различни перкусионни ансамбли. През 2019г. участва във фестивала “Pianissimo”, а през 2020г. е част от академията за камерна музика „Percussion friends”.

Гостува в различни български оркестри, като Софийска филхармония, Нов Симфоничен Оркестър, Симфоничен оркестър на БНР, Държавна опера Пловдив, Държавна опера Русе, Софийска опера и балет, Симфоничен оркестър – Пазарджик и други. Благодарение на музиката, има удоволствието да се срещне и работи с диригенти, като Саша Гьотцел, Валерий Гергиев и други.

„Работата ми във Voice Academy ми дава възможност да предам най-важното на учениците си, а именно страст, желание и любов, както към музиката, така и към живота.“