Михаела Котева

Преподавател пиано

 
Михаела е родена в гр. София и от ранна детска възраст е влюбена в пианото и посещава уроци. На 14-годишна възраст започва да свири и на китара и тогава, по време на обучението си в Първа английска езикова гимназия осъзнава, че единственото, на което иска да се посвети, е именно музиката. Вдъхновена от любимите си групи и изпълнители – предимно в сферата на рок и метъл музиката – заедно със свои приятели превръща гаража в репетиционна, която в бъдеще става дом на много от музикалните й проекти.
 
Изборът да се занимава професионално с музика отвежда пътя й в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, където завършва специалностите „Композиция“ и „Хорово дирижиране“. По време на следването си е част от дамски камерен хор „Ирина Щиглич“ и камерен хор „Проф. Г. Димитров“, както и
участва в групите „Obsidian“, „Shambless“ и „d.vine“, в които изпълнява различни функции като вокалист, беквокалист, китарист, бас – китарист, клавирист.
 
Понастоящем Михаела е диригент на свой хоров състав, който основава през 2017 г. – „Freedom Youth Choir“. Тя е и втори диригент на Детския хор на Българското национално радио и помощник – диригент на църковния ансамбъл към старинен митрополитски храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.
 
Творчеството на Михаела включва композиции, изпълнявани на ежегодните продукции на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, а в началото на 2020 завършва работата си по музиката на пълнометражния филм „Шах, мистериозният град“. В процес на работа е и дебютният албум на настоящата група на Михаела – Inner Strive.
 
Преподавателската дейност й е в кръвта и определено е неизменна част
от диригентската професия.
 
„Обичам предизвикателствата. Харесва ми да помагам на хората
да преодоляват трудностите, пред които музиката ги изправя –
при всеки те са различни, но с необходимото количество амбиция
и упоритост, успехът е сигурен – убедена съм в това.“