Сиана Атанасова

Преподавател пиано

Едва стъпила на краката си, Сиана започва да поучава уроци по пиано от своята майка (пианист и преподавател по музика) , като на 5-годишна възраст постъпва в Детската Музикална школа към Национално Музикално Училище „Проф. Веселин Стоянов“ в родния й град Русе. В последвалите ученически години, Сиана взима участие в множество концерти и национални и международни конкурси, в които завоюва престижни награди.

На 11-годишна възраст има привилегията да бъде солист на Симфоничния оркестър в Русе. Това невероятно за нея усещане преживява още два пъти на русенска сцена и веднъж в по нататъшното си следване в София.

С развитието на Сиана като пианист нараства и неиният афинитет към поезията и композицията. Тя създава голям брой детски песни, стихотворения и приказки. През 2005 г. (9-годишна) и 2007г. е лауреат в Националния радиоконкурс „Парад на детската песен“ като в първото издание спечелва втора награда с песента „Малките пианисти“ по неин текст и музика.

След завършване на средното си образование в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в гр. Русе, Сиана продължава обучението си в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в гр. София. Студентските й години са време на личностно израстване, в което тя все по-ясно разбира, че музикалното изкуство е неиното поприще за развитие и професионална реализация. В репертоара й навлизат нови стилове (като джаз и блус) и тя с удоволствие развива тази своя новооткрита  „разчупеност“, участвайки в състави заедно със свои колеги, посещавайки фестивали, лекции и майсторски класове. „Възможностите в музиката са необятни и човек не бива да се задоволява с това, което вече е научил, или постигнал. Като артисти, ние сме длъжни да обогатяваме „арсенала“ си от изразни средства и при всяко изпълнение да даваме на публиката най-доброто от себе си.“

Сиана обаче не забравя и искрата си към композицията , което довежда до участието й като композитор в създаването на кукления спектакъл „Роден под щастлива звезда“ през 2019 г. В настоящо време работи по създаването на музиката и към кукления спектакъл „Острова на изненадите“.

В последните няколко години, Сиана разгръща своите професионални умения в още една област, а именно изкуството на преподаването. Открива, че призванието да бъдеш „вдъхновител“ и да въвеждаш младите таланти в света на музиката изключително добре пасва на неината същност.

„За мен работата на преподавателя не се изчерпва с това да предаде знанията си на своите ученици, а и да ги мотивира в стремеж към развитие и да се развива заедно с тях.“