Снежана Бахчеванова

Mетодист и консултант музикална теория и практика, хармония и мелодия, пиано

За децата, родителите и колегите тя е просто Снежи. Човекът с блага усмивка, тих глас и емпатично отношение към всеки ученик, каквото трябва да има един истински Учител. С главно У. Успява да те заплени още на първата среща, а след първия урок по пиано или солфеж с нея, децата искат да се върнат във Voice Academy още на следващия ден.

Завършила е Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалност музикална педагогика и още от студентските си години разбира, че преподаването на музика е нейната сила. През годините е преподавала пиано и солфеж в читалища и лицеи, учител по история на музиката, хармония и хорознание в паралелки с разширено изучаване на музика, ръководител на вокални групи, корепетитор на хор. В Музикалната академия в Пловдив се запознава с Камелия Данкова (майка на музикалния директор на Voice Academy – Петя Данкова) и двете в продължение на повече от 10 години обучават млади таланти във вокално студио Indigo. Там, тя е ментор и учител на част от преподаватели, които са били част от екипа на Voice Academy като, Петя Данкова, Николета Спасова, Яна Янчева,  Симона Андонова, Кристъл Илчева и още десетки талантливи хора, много от които и до днес се занимават професионално с музика. Снежи казва, че най-хубавото в професията ѝ на музикален педагог е общуването й с учениците, основано на уважение, доверие и любов. С всеотдайност и пълна подкрепа предава опита си на младите музикални педагози. Увлича ги и те да споделят своята любов към музиката, опит и знания.

През 2017 дългогодишният ѝ опит и светоусещане за това как трябва да се преподава музика бе събран в първия по рода си учебник по „Музикална теория и практика“, както и в музикалната системата 4х4, която е в 4 части и включва едногласни, двугласни, тригласни и многогласни солфежи. На следващата година Снежана Бахчеванова написа и втората част на своя учебник, по който днес учат музикална теория и практика всички ученици във Voice Academy. Книгите ѝ са не просто пример за това как трябва да се преподава съвременното музикално образование. Те са начин младите ученици да погледнат на изкуството по различен, вдъхновяващ начин. Да го разберат, да се свържат с него и да го прилагат в ежедневните си музикални занимания.

Освен музиката, децата и работата си, Снежи обича и да композира. Автор е на поредица пиеси за пиано. И може би като доказателство за това, че един човек не е достатъчно да бъде само музикант, а може да стане многостранно развит артист, сред талантите на Снежи откриваме и любовта ѝ към поезията и писането на стихове за възрастни и деца.