Янко Янков

Преподавател пеене и вокални групи

Снимка на Янко Янков, Преподавател пеене и вокални групи

Макар да е свирил на пиано като малък, Янко Янков поема истински по пътя на музиката чак на 22 години след като вече е завършил висше икономическо образование. Започва да учи хорово дирижиране и музикална педагогика в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и след това в продължение на повече от 10 години се занимава активно с пеене в хорове и вокални ансамбли. През 2012 г. основава единствената по рода си акапелна група в България – „Спектрум“. За формацията са характерни различните експериментаторски търсения без ограничения в жанровете – съчетание от поп, фънк, джаз и етно с бийтбокс в петгласна хармония.

От 2018 г. е артист-изпълнител в мюзикъла „Mamma Mia” в Софийската опера и балет. Работи и като диригент и псалт към столичните православни храмове Св. Петка Стара, Св. пр. Илия, Св. Димитър и Св. Арх. Михаил.

За работата си с учениците във Voice Academy казва, че му носи истинско удовлетворение, защото може да споделя опита, знанията и уменията си в най-чист вид и по възможно най-достъпния и разбираем начин. „Доверието и обратната връзка, които получавам са незаменими и ми дават още по-голяма увереност и мотивация в развитието и реализацията ми като музикант и вокален педагог,“ споделя Янко Янков.