Светослав Сотиров

Преподавател текстопис и музикален бизнес

Снимка на Светослав Сотиров, Преподавател текстопис и музикален бизнес

Светлoслав е абсолютното доказателство, че никога не е късно не само да учиш нови неща, но и да станеш толкова добър в тях, че да започнеш да учиш другите. Да си завършил едно, да си работил дълги години друго и да намериш любовта, музата и призванието си в трето.

Макар да е въртял плочите на родителите си от малък, да е свирил на китара като тийнейджър и да има солидни натрупвания в разнообразни музикални жанрове като фен и слушател, истински сериозните занимания с музика за Светослав Сотиров започват едва на 35 години. Първо учи пеене и музикална теория и практика във Voice Academy, а после заради мениджърския си опит приема поканата да се включи и като основна част от екипа, който да превърне академията в първото частно училище за съвременно музикално образование. Днес е водещ преподавател в професионалната програма Singer-Songwriter по предметите Текстопис и Музикален бизнес и заедно с Петя Данкова оформя кариерното развитие на учениците от професионалната програма на Voice Academy. „Уча децата и тийнейджърите да не ги е страх от белия лист“ така Светльо обяснява най-просто философията на материята за създаване на въздействащи текстове за песни. От една страна в тях има силен чисто артистичен характер, но от друга и много инженерна мисъл, така че създадената поезия да следва ритъм и мелодия и да изпълнява ролята си на текст за песен. Всичко това е обяснено в дълбочина и в издадения от него единствен в България учебник по Текстопис, за който Светослав Сотиров разработва собствена система, използвайки световния опит на училища като Berklee School of Music.

Паралелно с мениджърската си роля във Voice Academy, през 2017г. Светослав Сотиров е поканен да заеме и позицията Изпълнителен директор на най-голямата неправителствена организация – Българска Музикална Асоциация и до 2019г. защитаваща интересите на музикалните артист-изпълнители в България.

През 2023 година излиза в електронен вариант книгата му  „Музикален бизнес от 0 до 1“ . Тя е първия пътеводител в света на музикалната индустрия издаван на български език, който умело въвежда читателите си в безкрайно интересния и често криворазбран свят на музикалните артисти, мениджъри, продуценти, адвокати и много други замесени.