Master Class за музиката, мечтите и уроците…

Едно интервю на Снежина Маринова

Щастливо се събрахме една съботна вечер с девойките от Master Class на Voice Academy. Те радостно отваряха сладоледи на пръчка, все още облечени в дрехите си за танци. Седнаха в кръг около мен и зачакаха моите въпроси. Говорихме си за музиката, Voice Academy и какви предизвикателства и радости срещат в работния процес в Master Class. Споделиха мечтите си и своите виждания за музикалната сцена в България. Дадоха и ценни съвети на бъдещите музикални ентусиасти, които ще се явят на кастинга на Voice Academy на 27ми Април в Mixtape 5. Представям ви девойките от Master Class – Лени (14), Кристина(17), Цвети(16), Алекс(17), Елисавета(14) и Мариета(16).


Днес сте имали разнообразни занимания – пеене, танци, актьорско майсторство, ансамбъл, музикална култура. Как се чувствате след цял ден на артистизъм?

Криси: Всеки изминал път все по-добре се получават нещата.

Алекс: Мен супер много ме зарежда винаги съботата, в която цял ден има занимания.

Цвети: Да, като дойда тук и си тръгвам приятно уморена.

И сте щастливи и животът е хубав?

Всички: Много!!!

Вие вече от една година се обучавате в интензивната програма за млaди артисти на Voice Academy – Master Class. Кои са ви любимите предмети в програмата ?

Цвети: На мен танците.

Криси: Пеенето, танците, актьорското …

Алекс: Абсолютно всичко е много яко.

Лени: Всички са супер. За нас се грижат страхотен екип от професионалисти.

Част от обучението ви в Master Class включва и записи на песни при Петя Данкова. Как се отразява целият този творчески процес на вашата душа и музикалност?

Алекс: За мен това е най-зареждащото.

Лени: Да, особено щом е с Петя. При нея можеш да си в някакво ужасно настроение, но винаги си тръгваш супер зареден.

Криси: Винаги, когато идвам да записвам, в каквото и настроение да съм Петя винаги успява да намери начин да ме предразположи да покажа най-доброто от себе си.

Алекс: Дава ни свобода да изразяваме себе си и ни предизвиква да правим неща, които нямаме представа, че можем да правим като артисти.

Въпреки че сте в Master Class от само една година някои от вас вече имат клипове зад гърба си. Какво е да снимаш клип?

Алекс: Снимането на клип беше свързано с невероятно много емоции. Въпреки че Gravity е толкова тъжна песен, на самото снимане имаше много хора около мен, което правеше целия процес много забавен. Същевременно беше и много труден, защото песента е тъжна все пак. Снимахме на рождения ден на Петя Данкова, което само по себе си засили цялата емоция на преживяването. Нямате идея колко вдъхновяващо е да я видиш как твори и мисли.

Лени:  Да, направо полудява. Първият ми клип към песента Stupid Girls на Pink беше планиран да се снима отвън, но заваля. Затова ние снимахме част от клипа в тоалетната на Voice Academy и част в залата. Въпреки че се бяхме струпали трима души в тоалетната – никой не разбра, че това е тоалетната на Voice Academy. Клипът, който снимахме наскоро за парчето Radioactive на Imagine Dragons, отне 12 часа да се заснеме – това включва грим, прическа и всичко от-до по снимането. Имаше ядене, пиене. Забавлявахме се изключително много, въпреки че имаше твърде много хора, които ме притесняваха. Но Петя ме увери, че няма за какво да се притеснявам. Снимахме на Кремиковци. Мястото беше супер неприятно – точно за смърт, имах чувството, че както си стъпвам с големите кубинки ще настъпя някой череп. Очаквайте много скоро да го видите в интернет пространството.

Цвети: В началото на снимането на клипа на Stone Cold Sober много се притеснявах, защото започнахме снимките на бул. Тодор Александров и минаваха много коли покрай мен. Но след това се отпуснах и беше много забавно. Всичко беше много в началото на музикалния ми път, но така много по – добре започнах да разбирам какъв е животът на един професионален артист – изпълнител и определено искам този живот.

И доволни ли сте от крайния резултат?

Цвети: Да, много.

Алекс: Да, аз първия път като гледах клипа на Gravity се разплаках. Не можах да повярвам, че това наистина ми се случва.

Споделяте ли всички свои постижения и дейности във Фейсбук с приятели?

Лени: Ооо, да. Да си направя самореклама – в YouTube може да намерите teaser на клипа на Leni TasteTheRainbow. 🙂

Алекс: Да! Редовно шерваме клиповете си и песните си! Подкрепяме се една друга.

По какъв начин за вас Voice Academy е различно училище от другите училища?

Криси: По всички критерии!!!

Алекс: Тук няма “трябва”.  Има едно по- осъзнато „искам“. Правим това, което ни харесва и ни помага да достигаме целите и мечтите си.

Мариета: Преди да дойда във Voice Academy бях много по-различна. Не можех да пея изобщо толкова добре, колкoто сега. С всеки следващ изминал урок се чувствам все по-горда, заради хората, които ме учат тук. Те са второ семейство, особено Петя. Тя е моята втора мама, много я обичам.

Лени: Творя по всички параграфи… Приемат ме такава каквато съм и ми помагат да се развивам.

Криси: Като минах първите си няколко урока с Петя и започнахме да се опознаваме, след всеки урок се прибирах вкъщи и плачех по цяла нощ. Плачех за това, че винаги съм искала да срещна човек като нея и всички останали в тази школа, които имат мислене толкова близко до моето. Навън са малко хората, които имат това мислене, което аз търсех и в крайна сметка намерих. Плачех, защото не можех да повярвам, че съм намерила такива хора. Чувствам, че мястото ми е тук.

Смятате ли, че точно вие сте хората, които ще променят българската музика с помощта на по-различното образование, което получавате във Voice Academy?

Лени: Като един Mастър Клас според мен ще успеем, защото тук се играждаме като цялостни артист – изпълнители. Вярвам, че мога да променя света.

Алекс: Аз мисля, че ще имаме подкрепа, ако се появим в публичното пространство. Ще можем да покажем продукт, който е различен от това, което в момента съществува в България. Това ще сподпомогне за вдигането на критерия на българския слушател.

Искате ли да имате авторски песни? Смятате ли, че един ден ще можете да ги пишете и Voice Academy и участието ви в Master Class помага ли ви с това?

Всички: Да, определено.

Мариета: Това е едно от нещата, на които доста се набляга.

Цвети: Имахме задача да напишем текст за песен и докато го писах усещах как изливам емоцията си. Бях много щастлива и  изненадана от резултата. Не очаквах, че ще се получи толкова добре.

Лени: Текстът на моето парче го написах, докато карах колело с нашите. Просто изведнъж казах “СТОП”, защото тате се пошегува с някаква рима и на мен ми дойде и първата рима от текста ми, който е рап. Песента изразява това, което виждам около мен и изразява моите чувства към ситуацията.

Какво ви дават преподавателите във Voice Academy? Какво взимате от тях най-много?

Всички: Енергия.

Лени: Музика.

Мариета: Знание и любов.

Криси: Логично и философско мислене.

Цвети: Опит, радост, разбиране.

Мариета: Храна понякога, ако сме гладни.

Алекс: Чай.

Семейството ви как подхожда към вашите музикални амбиции?

Лени: С много подкрепа.

Цвети: Да, с подкрепа. От малка всички, но най-вече баба ми, винаги са ме карали да пея.

Лени: Мама винаги плаче като започна с народното пеене. На повечето конкурси мама не влизаше с мен в залата, защото плачеше, а когато тя плачеше на мен ми ставаше много тъжно и винаги започваше да ми трепери гласа. Мама излизаше да ме слуша от отвън, за да не ме притеснява.

Алекс: Родителите ми са прекрасни. Направиха всичко възможно да дойда да живея в София и подкрепят таланта ми безрезервно. Благодаря им от сърце, че вярват в мен.

А какво ще посъветвате един човек, който иска да се занимава с музика, но семейството му не му разрешава и го спира?

Ели: Да се яви на кастинга на Voice Academy през април и да се опита да покаже всичко от себе си.

Лени: Да следва мечтите си, независимо от кой, кога, какво и защо. Един човек трябва да е щастлив! Нищо не бива да ги спира!

Цвети: Да докаже на семейството си, че музиката е наистина нещото, което иска.

Алекс: Щастието е избор! Ако музиката те прави щастлив, направи този избор и се бори за себе си!

Алекс, ти си стипендиантка на Voice Academy. Как промени живота ти тази стипендия?

Алекс: Стипендията във Voice Academy беше, спокойно мога да кажа, най-хубавото нещо, което ми се е случвало за сега в живота. А Стипендията доведе със себе си смяна на местоживеене и изцяло на ежедневието ми, тъй като не ходя на училище, както всички останали, а съм в индивидуална форма, за да мога да се обучавам във Voice Academy. Oставих семейството си, приятелите си, но не чувствам липса, защото правя това, коeтo харесвам. Благодаря на Voice Academy за прекрасната възможност!

10256345_10151966158371651_396197339099860743_oКакво ще посъветвате младите участници, които ще дойдат на кастинга на Voice Academy на 27 Април?

Мариета: Да не се притесняват – няма защо. Да дадат всичко от себе си, да пеят от сърце, да се подготвят добре и да репетират много.

Криси: Да бъдат уверени и да са сигурни, че хората тук ще успеят да ги предразположат към цялата обстановка.

Ели: Като се качите на сцената всичките ви притеснения ще изчезнат.

Лени: Не се страхувайте! Все от някъде се започва!

Като ученици в Master Class вие сте имали вече няколко концерта пред голяма публика. Какво е да си на сцена и да те гледат познати и непознати?

Лени: Ооо, прекрасно е и са предимно непознати.

Алекс: Това е сбъднатата ми мечта! Имаме лайфове почти всеки месец и е много отговорно, защото залите ни винаги са препълнени.

Ели: На сцената се чувствам като у дома си!

Цвети: На мен преди да изляза на сцена коремът ми е толкова свит. Невероятно много се притеснявам, но точно 5 секунди след като стъпя на сцената се усещам на мястото си. Давам всичко от себе си и се чувствам прекрасно.

1501536_10151780781426651_1751976072_oА като слезете от сцената как се чувствате?

Цвети: Заредена, усмихната, прекрасно – не мога да го опиша.

Криси: Аз пък винаги си казвам, че съм могла и повече да дам от това, което съм дала. Доволна съм, но си казвам, че може още.

Ели: Публиката ме зарежда и се представям по-добре, отколкото съм очаквала.

Цвети: Най-зареждащо е като виждаш, че хората наистина се кефят на това, което правиш.

В момента вие трепетно работите и върху мюзикъл. За какво се разказва в него? Дайте малко teaser на феновете да знаят какво да очакват?

Лени: Става въпрос за група от няколко момичета, които решават да се явят на конкурс за групи на известен лейбъл. На него те искат да покажат на света колко са добри и колко много могат. Отиват при техния идол, за да ги посъветва какво да направят за конкурса. Тя всъщност им казва, че трябва да увеличат състава си и им помага да го направят, но в последствие самата тя решава да ги продуцира заедно със своя екип.

Добре, значи да очакваме драма, любов, екшън и много песни и танци?

Лени: Точно така. Ще е много забавно!

d09ee4e034667418d13c10dce7057e4fa072655f5f3508671d49deb88c4d77f4Като ученици от Master Class имате възможност да записвате песни, снимате клипове, учите хореографии и да показвате какво сте научили пред голяма публика. Един мюзикъл включва всички тези компоненти. Кое ви е най-голямото предизвикателство в работата по мюзикъла?

Мариета: Като цяло целия процес по създаването на мюзикъла е много забавен, но е трудно да трябва да се вкараш в ролята си независимо в какво настроение си.

Криси: Най-голямото предизвикателство определено са танците. Но е забавно да работим и да се развиваме в хореографиите, които Таня ни поставя.

Алекс: В началото беше много трудно да комбинираме всички тези умения в едно, но с времето набираме самочувствие и ставаме все по – добри.

А какво е да работите в екип и да зависите една от друга?

Криси: Това вече е много трудно, защото всички сме различни и всеки е една отделна индивидуалност и вселена. Но усещам, че все повече и повече се нагаждаме и се учим как успешно да работим заедно.

Мариета: Преди да вляза в Master Class ми беше по-лесно, защото бях сама, но в крайна сметка се оказа, че не е толкова страшно да работиш с хора. Все още свиквам, но става по-приятно с всеки изминал урок с тях, много са забавни.

Цвети: Това се нарича професионализъм! 🙂

1383283_10151654355716651_1044524492_nВие стимулирате ли се една друга?

Лени: Понякога да. Наистина сме много различни, но намираме начини да се подкрепяме и да оценяваме своите разнообразни качества и таланти. Това ни сплотява като екип.

Алекс: Да, различни сме, но вече в тази половин година сме се опознали, научихме се да се приемаме повече такива каквито сме и това определено дава положителен резултат.

Очакват ви в близкото бъдеще няколко големи участия на концерти на Voice Academy, както и представянето на мюзикъла. Как се чувствате от всичко това?

Криси: Има известно притеснение. Напредваме всеки път все повече и повече и това е голям стимул. Вълнението расте. Щастливи сме, че имаме възможността да пеем на едни от най – големите  сцени в София.

Мариета: Сега е момента да поканим всички да дойдат да се забавляваме заедно на 8 май в MIXTAPE 5 от 19.30 на партито „MOVE“. Ще е много готино! Заповядайте!!!

За какво мечтаете?

Всички в захлас: За голямата сцена!

Лени: Аз искам да създам нещо ново в света на музиката. Може промяната да е малка, но искам да оставя нещо след себе си.

Мариета: Искам някой ден да участвам в мюзикъл като „We Will Rock You“.

Aлекс: Искам да мога да създавам сама музиката си и тя да достигне до много хора, които да усетят емоциите ми.

Споделете нещо за себе си?

Лени: Лени TasteTheRainbow е много хубава и има прекрасно чувство за хумор– пишете й.

Телефон 08… 🙂

Как бихте се определили с една дума?

Лени: Различна.

Мариета: Артистична.

Цвети: Чувствителна.

Ели: Индивидуална.

Криси: Емоционална.

Алекс: Музика.

Какво е за вас музиката?

Мариета: Енергия.

Криси: Удовлетворение.

Ели: Всичко.

Лени: Мечта.

Цвети: Живот.

Алекс: Минало. Настояще. Бъдеще.