Чуй гласа на…STAN

STAN – новото име на музикалната сцена с дебютен сингъл

Това е поредицата, в която ще ви представяме настоящи и бивши ученици на Voice Academy, които вече се изявяват като музикални артисти. Ще проследим тяхното професионално развитие от първата им среща с музиката до днес и ви каним да ги последвате в тяхното приключение.

Представи се

Здравейте, казвам се Станислав Станев, но в дигиталните музикални платформи и социални мрежи ще ме намерите под името STAN. 

На колко години си, кога и как започна да се занимаваш с музика и какво ти даде обучението ти във Voice Academy?

В момента съм на 18г., а музиката е част от моя живот още от 6-годишна възраст, когато много исках да се науча да свиря на китара и започнах с уроци по класическа китара. След това на 11 години я смених за електрическа китара, защото се срещнах с рок музиката. Тогава за пръв път започнах да се изявявам на сцена, но само като китарист. 

Когато навърших 13, спрях да свиря на китара, защото бях решил, че искам да се занимавам професионално с футбол, който също практикувах от много малък и ми беше другото любимо нещо наравно с музиката. Така до 17 годишна възраст, когато пък  окончателно се отказах от футбола и избрах да продължа пътя си професионално с музика. Причината беше карантината през 2020 г., тогава се завърнах не само към свиренето на китара, но започнах да се интересувам и от текстопис и композиция. Исках сам да създавам песни и да се науча да пея, за да се изградя като singer-songwriter артистите, които слушах и харесвах. 

Открих Voice Academy и започнах да уча пеене, музикална теория и практика, китара, текстопис и музикален бизнес. Обучението ми продължава вече 2 години и бих казал, че развих доста бързо уменията си да се изразявам чрез музика. Освен това получих и нещо изключително важно за мен – възможността да се изявявам пред публика в големи столични клубове. Записах и първите си музикални видео клипове

Обучението ми във Voice Academy ме кара постоянно да стоя извън комфортната си зона и да слушам и изпълнявам различни жанрове музика. Това обогати моите знания и разбирания за композиция и аранжимент и ми помогна да се науча самостоятелно да създавам и впоследствие да издавам авторски парчета. Вече освен за себе си, натрупвам опит и с продуцирането на музика за други прохождащи млади артисти. 

Кои са артистите, от които се вдъхновяваш и любимите ти стилове музика?

Артистите, от които се вдъхновявам, са много и по различен начин са повлияли на начина, по който звучи моята авторска музика. Но, ако трябва да се спра на тримата ми любими изпълнители, това са Ben Howard, специално с първите му два албума, Ed Sheeran и John Mayer. Tова, което най-много харесвам в тяхната музика, са текстовете им и начина, по който се изразяват чрез тях, а любимите ми стилове музика са hip hop, pop и R&B.

Представи ни новата си песен, какво те вдъхнови и как премина процесът на създаване?

Дебютната ми песен се казва “Better When It Hurts”. Тя е за продължаването напред след края на една красива връзка и това да намериш себе си без необходимостта да разчиташ на друг, за да се чувстваш щастлив. 

Процесът на създаване ме научи на много. Беше интензивен, изпълнен с много нови за мен ситуации и процеси. Това е първата изцяло създадена от мен песен, която ми даде възможност да разбера какво имат предвид артистите, когато казват, че песента “сякаш сама се пише” и само минава през тях. Чувството е неописуемо и е пристрастяващо, кара те да искаш да създаваш още и още. 

И разбира се, без професионалната намесата на Димитър Ганчев в микса, песента нямаше да звучи толкова добре!

Какво си пожелаваш за в бъдеще и какво да очакваме от теб?

В бъдеще си пожелавам мечтата ми да създавам музика да се превърне и в моя професия, също така да бъда малко по-уверен в себе си и в моите качества. От септември месец продължавам напред с висшето си музикално образование. Приет съм в университета BIMM в Берлин със специалност Songwriting. 

Скоро можете да очаквате още много нова музика. В момента работя над първото си авторско EP и очаквам да бъде завършено и издадено в края на тази година. 

Къде да те последваме, за да не изпускаме новата ти музика и новини за теб?

Може да ме последвате в

Instagram: @stan_stanev_

Facebook: Stanislav Stanev

И в любимата ви музикална платформа: Spotify, Apple Music и YouTube