Талант = успех или фиксидея?

от Ана Сотирова

Талантът е нещо много ценено и търсено по цял свят. Да си първи, да си “най” и да ти е лесно… че какво по-хубаво? Повечето по-големи риалити предавания, които гледате в ефир (X фактор, България Търси Талант и т.н.) са центрирани около думата “талант”, във всеки един конкурс се търси “талант”, дори в училищните хорове продължават да издирват “талант” и ако нямаш, най-добре само да си отваряш устата без да пееш. 

Толкова много хора се отказват от мечтите си, защото някой ги е убедил, че не са талантливи и е по-добре да не си губят времето, защото е безсмислено и „не стават“. Често това мислене води до много разбити мечти, а не до повече успешно реализирани таланти. Тази “философия” бива насаждана в главите ни от ранна детска възраст и това да се занимаваш с музика не прави изключение, затова искам да започна с тази идея:

Всички деца са музикални.

Още от бебета, всеки един от нас има силна връзка с музиката и е доказано, че танците, пеенето, говоренето и ритмуването са първите човешки изразни средства и са не само за “избраните”. Това са умения, които се развиват – никой не се ражда научен. Да, има хора с абсолютен слух и такива, които интонират правилно по-лесно, но това не означава, че децата, които не могат да го правят не са музикални и любовта им към музиката не трябва да бъде развивана и поощрявана или че не могат да се реализират професионално с музика. 

Образованието и околната среда оказват много по-голямо влияние, отколкото талантът сам по себе си. Много деца не се развиват музикално, въпреки че имат талант, защото заобикалящия ги свят им влияе с убежденията си по негативен начин. Например, с това, че музиката не е сериозна професия и с нея не можеш да се издържаш. Избора да се развиваш с музика – а и с каквото и да е – не е въпрос само на талант, а на желанието, мечтите и усилията, които полагаш в тази посока, подкрепата, която получаваш от близките си и средата, в която растеш. 

Но как да разберем дали едно дете има по-силна любов и мотивация към музиката, за да го подкрепим по най-полезния за него начин?

Ето пет признака, които биха могли да ви подскажат, че е добре да подкрепите детето си да започне да се занимава с музика:

  1. Как усеща музиката?

Много от малките деца реагират на музиката с движения наподобяващи танци, удряне по пода или различни други предмети в опит да ритмуват и да имитират музиката с говорене, звуци и други. Тези от тях, които имат по-силна връзка с музиката, често ѝ обръщат повече внимание. Например, слушат дадена песен, като поддържат ритъма много по-дълго и имат изявени емоционални реакции, когато слушат нещо тъжно или весело. Ако сте забелязали такова поведение, има голяма вероятност детето ви да усеща и да се свързва с музиката на много по-дълбоко ниво и тя да е неговия начин да се изразява емоционално. 

  1. Обръща ли повече внимание на звуците в околната среда? 

Дете с по-развита музикалност често е по-осъзнато, когато става въпрос за звуци. Те могат да са от всякакво естество – не е нужно да са само музикални. Ако детето ви попита дали “чувате кучето, което лае” и трябва наистина да се постараете, за да може да го чуете, тогава слуховите му способности най-вероятно са по-развити. Ако то се плаши от шумове, които на вас не ви се струват силни или притеснителни, това е признак, че детето ви е по-чувствително и обръща специално внимание на музиката и звуците в околната среда.

  1. Имитира ли музиката и звуците, които чува?

Случвало ли ви се е да пуснете радиото докато сте в колата с детето си и то веднага да започне да си тананика песента? Или да гледате заедно филм и да забележите как то имитира гласа на някой от героите? Този ентусиазъм е един от признаците, че детето ви има по-силна връзка с  музиката. Но освен имитирането на звуци, точната интонация е друг ясен признак за по-задълбочена музикална чувствителност. Ако детето ви започне да пее някоя песен и тя звучи подозрително близо интонационно до оригинала, тогава има голяма възможност то да е с по-развита музикалност. 

  1. Не можете да го отделите от музикалната му играчка?

Ако по Коледа сте подарили музикална играчка и детето ви не иска да остави маракасите, пластмасовия микрофон или не спира да си пуска музикалната кутия, то най-вероятно би имало по-силен интерес и към истинските китара, пиано, барабани или друг професионален музикален инструмент. Във всеки случай, винаги е добра идея да създадете условия детето ви да се докосне и да се наслади на “срещата” с музикалните инструменти.

  1. Реагира ли на интонационни неточности, когато слуша музика?

Можете да направите малък експеримент с детето си. Опитайте се да запеете някоя негова любима песен, но променете нещо в нея – някоя дума, мелодията или ритмиката…или пуснете видео (има милиони такива в YouTube), в което някой нарочно интонира неточно и наблюдавайте реакциите му! Ако детето ви реагира и обърне особено внимание на тези експерименти, най-вероятно е с развит музикален усет. 

Ако забелязвате някой от тези признаци, задайте си следния въпрос: 

Талант = успех?

Талантът сам по себе си не гарантира успеха на вашето дете – даже бих казала, че той е само средство, което помага за по-бързо постигане на целите му, но не определя дали ще ги постигне. Много хора разчитат на това, че са талантливи и в определени ситуации подценяват предизвикателствата, като впоследствие се чудят защо не им се получава. Когато става въпрос за успех и постигане на цели, не можеш да се опираш само на това, което ти е вродено. Това, което е най-важно е на първо място любовта ти към музиката, мотивацията да се развиваш, и труда, който си готов да положиш. 

Ако нямаш мотивацията и ясен план, чрез който да следваш собствените си мечти, има ли въобще значение колко си талантлив? Има ли значение, че нещо ти се отдава, когато не си готов да положиш необходимия труд за да го видиш реализирано? Всяко дете притежава таланти от раждането си – въпроса е дали ще попадне в подходящата за него среда, за да ги развие и дали ще му помогнете да култивира силите и желанието да види успешната им реализация. 

Талант ≠ успех, но талант = възможност. За тези, които искат да грабнат тази възможност и да развият вродената си музикалност в професионален план, ще има още статии, в които ще разсъждаваме усилено върху всичко, което е свързано с музикалната индустрия днес и как да успеем в нея. 

Музиката ни събира от зората на времето. Музиката е начин на изразяване и споделяне с околните. Музиката е начин на живот, независимо дали си музикален гении или просто обичаш да пееш, когато има караоке. Какво пречи вместо да мерим кой има повече талант, да поощряваме любовта към музиката и чувството за заедност, която тя носи?