ПЕТЯ ДАНКОВА

Съосновател, директор и вокален педагог

Петя е духът и двигателят на Voice Academy. Открива музиката от съвсем малка и никога досега не е изпитвала и капка колебание, че това е призванието в живота ѝ. Първо, самата тя да стане завършен артист-изпълнител, който не иска да си поставя рамки или жанрови ограничения. И второ, да бъде мотивация, вдъхновение и пример за всеки, който е готов да се посвети на музиката и да я направи неделима част от живота си. Тръгвайки от най-ранна възраст по познатата и утъпкана пътека на класическата школа, учейки цигулка и оперно пеене, днес Петя е човекът, който иска да промени и осъвремени музикалното образование в България. Познава достатъчно добре традиционните музикални училища и знае какво им липсва, за да дадат на модерните момичета и момчета нужната подготовка за голямата сцена и музикалния бизнес. Затова през 2009 година заедно с Петя Димитрова и Георги Маринов, Петя създава Voice Academy и се амбицира училището да запълни съществуващата дупка в съвременното музикално образование у нас свързано с популярната музика, да създава и развива място, от което излизат професионални певци и артист – изпълнители. За 14 години от съществуването на Voice Academy, Петя изгражда екип от изключително подготвени педагози и музиканти, създава концепцията за модерна програма, нови учебни предмети и издава свои учебници и учебни помагала.

През 2016г. излиза дебютният ѝ албум „Sweet or Bitter“, събрал в себе си личната ѝ историята през последните четири години. В създаването му участват едни от най-успешните и изявени музиканти в България като Радослав Славчев – Riverman, Мирослав Иванов, Божидар Василев –  TromBobby, Васил Вутев и текстописецът Светослав Сотиров. С тяхна помощ Петя разказва своята житейска и любовна история, която ѝ помага да открие нови посоки в кариерата ѝ на музикант и композитор. „Да си добър вокалист е крайно недостатъчно, трябва да предаваш послание, когато създаваш музика – да участваш, да разбираш, да влагаш, да гориш,“ споделя Петя за смисъла, който е вложила в “Sweet or Bitter”. 

През 2022 излизат синглите „Осъзната“, „Твоя и Своя“ и „Голямото малко“ и е номинирана за жена на годината в категория Музика. 2023 бележи началото на кариерата и като композитор и аранжор на мюзикъли, когато заедно с Александър Васев създадат основната част от  композициите в мюзикъла „Книгата на мечтите“– първият изцяло български мюзикъл, чията успешна премиера се състои в зала 1 на НДК. 

Едно от нещата, с които най-много се гордее във Voice Academy е премахването на йерархията в модела на управление на музикалната академия и превръщането ѝ в търсено и желано място не само от деца и родители, но и от млади музикални педагози. „Няма по-удовлетворяващо нещо от това,  да видиш, че в средата, която си създал, иновацията, работата и личното щастие вървят ръка за ръка“, казва Петя за личното си удовлетворение от посоката, в която се развива нейната визия за съвременно музикално образование в България. Наред с работата си като преподавател, ментор и музикален директор и ежедневната връзка с всички преподаватели в академията, Петя е пряко ангажирана с развитието и обучението на талантливите тийнейджъри от професионалната програма Singer-Songwriter, която съществува вече 12 година и има своите дипломирани артист-изпълнители. Част от тях успешно продължават висшето си образование в музикални университети в САЩ и Европа, други работят в музикалния бизнес в България или са се присъединили към преподавателския екип във Voice Academy. Освен пеенето и музиката, Петя обича и ежедневното общуване с деца, учители и родители. Изслушва, подкрепя, мотивира и помага на всеки, който се е обърнал за съвет към нея как да открие таланта си и да даде най-доброто от себе си. Способността ѝ да приема и обича, кара всеки докоснал се до нея и Voice Academy, завинаги да иска да остане в орбитата ѝ .

Още за Петя…